söndag 22 november 2009

valet och kvalet.

Häromdagen var jag och några klasskamrater förbi Trendia som ligger intill Svensson i Lammhult vid järntorget i Göteborg. Trendia satsar på rekonstruerade designmöbler, detta är möjligt då patenten har gått ut för originalmöblerna. Vi möttes av en jättetrevlig kille som svarade på våra tusen frågor. Han menar det att deras möbler är rekonstruktioner av originalen och att många av möblerna ser exakt ut som deras förebilder.
mellanrum
Min fråga till er är hur ni ställer er i frågan: betala mer pengar för ett original [eller i vanliga fall en tidigare rekonstruktion] eller en lite mindre peng för en senare rekonstruktion? Är det inte designen vi gillar? Är det värt att betala mer för att få just ett original? Ja den här frågan gör mig sömnlös. Hur går era tankar?
mellanrum
Förlåt för urusel uppdatering under helgen, har jobbat och sedan åkt direkt iväg på annat så datorn har inte varit nära till hands.
mellanrum
God natt.
emelie

10 kommentarer:

Åse sa...

Om jag hade pengar skulle jag lägga dem på originalet eftersom jag verkligen uppskattar bra design. Men som läget är nu skulle jag behöva spara några månader för att få ihop till möbeln och därför så skulle jag absolut överväga att köpa en billigare kopia.

Nina sa...

Hmm, svårt! Jag har önskat mig Eames stolar i flera år nu...jag gillar glasfiber strukturen (Herman Miller). Men, jag kann tänka meg att köpa en rocker chair i nyproduserat. Den ljus blåa är jag svag för.

Proforma - Irene sa...

Jag är mer för original än kopia så långt det går. Det är en viss känsla med "äkta" vara! Jag är dock inte emot rekonstruktioner på något sätt utan det handlar nog mer om hur dom är tillverkade. En del kan ju faktiskt se riktigt bedrövliga ut och då kan det kvitta. Sedan handlar det om pris också för god design kostar... man får ju vad man betalar för!
Tack för tipset! Jag hittade flera saker i den butiken som jag kan tänka mig trots att det inte är original! Men... jag får titta på plats först! :)
Ha det gott!

Anonym sa...

Orginal först och främst! Men jag kan inte påstå att jag skulle neka till att köpa en rekonstruktion, för idag finns det ju verkligen fina rekonstruktioner att det är svårt att se skillnad. Brors kanske lite på vad jag skulle köpa...man får ta beslut när man kommer i situationen =)

Åsa sa...

Ofta är det ju inte bara design man betalar för utan även hög kvalitet. Men om det inte är någon skillnad i kvalitet men däremot i pris skulle jag nog köpa en billigare rekonstruktion med gott samvete. Tror jag. Klurig fråga det där.
Kram Åsa

Ida Kronberg sa...

Hmm ja det är jättesvårt! Som dom andra har skrivit så original i första hand. Men samtidigt är det ju en enorm prisskillnad, och som min ekonomiska situation ser ut nu och vad jag prioriterar så skulle jag köpa en rekonstruktion. Eftersom dom såg så bra ut!!! Mer pengar över till annat: )
Ses i morgon!
Kram Ida

Sara/Little Miss Fix It sa...

Ja det är verkligen en knepig fråga... Jag är för originalet, för att det liksom känns bäst i magen. Men oftast tycker jag att dessa designklassiker är hutlöst dyra och skulle då hellre välja att lägga pengar på något utan "label" och göra det unikt genom omlackering, remodellering eller liknande. Vem som helst med pengar kan köpa prylar, men det är mer sport att skapa sig justa grejer med liten budget :-). Hoppas du får en bra vecka! Kram kram

Emelie Wååg sa...

Tack för alla inputs! Jag håller helt och håller med er, original är alltid ett original och det är nåt speciellt. Men student som man är.... Eller så skippar jag det helt som du säger Sara och gör mitt eget original ;) Ha det bäst allihop och tack för att ni tar er tid till en kommentar! Det gör mig så glad! Kram

a-k sa...

I vissa fall kan jag inte tänka mig annat än orginalet men i andra fall så kan en kopia duga bra. Har ju själv eamskopior här hemma vilket absolut syns på plasten (för den som vet hur orginalet ser ut). Hade det funnits en mer outsinlig kassa att ösa ur hade det nog blivit orginal rakt över.

Trendia har jag aldrig varit på. Måste kollas in, om dom har några fina kopior...;-)

Ylva sa...

Jag var inne i den affären häromveckan och provsatt några "Eames"-stolar. Visst blir man frestad men sen ändå inte på något sätt. Jag kan på sätt och vis njuta av att köpa något som kostar en slant, det får ju även högre värde för en själv då.
/Ylva